Η φροντίδα του ηλικιωμένου σκύλου

Η φροντίδα του ηλικιωμένου σκύλου

Όσα μεγαλώνουν οι σκύλοι, τόσο μεγαλύτερη φροντίδα χρειάζονται γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς ανάγκες έχουν οι ηλικιωμένοι σκύλοι..


Πώς η ράτσα και το μέγεθος επηρεάζουν τη γήρανση

Δεν έχουν όλα οι σκύλοι το ίδιο προσδόκιμο ζωής. Αυτό εξαρτάται από τα γονίδια, τον τρόπο ζωής, τη ράτσα και το μέγεθος.

Οι μικρόσωμοι σκύλοι (κάτω των 10 κιλών) ζουν για περίπου 12 χρόνια, ενώ οι μεγαλόσωμοι με βάρος πάνω από 45 κιλά έχουν την τάση να ζουν για περίπου επτά έως οκτώ χρόνια μέσο όρο. Η διαδικασία γήρανσης ξεκινά επίσης νωρίτερα στους μεγαλόσωμους και συνεπώς κάθε σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος σε διαφορετική ηλικία.

Κάθε φυλή και μέγεθος σκύλου έχουν συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία. Για παράδειγμα, οι μικρόσωμης φυλής σκύλοι συχνά υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα.

 Όχι απότομες αλλαγές στη ρουτίνα τους

Όταν αλλάζετε τη ρουτίνα του σκύλου σας, είναι σημαντικό να μην του προκαλείτε περιττό άγχος. Καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν, μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως ακράτεια, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου και μειωμένη αλληλεπίδραση με τους ιδιοκτήτες. Οι απότομες ή ταχείες αλλαγές στη ρουτίνα τους μπορεί να επιδεινώσουν αυτά τα προβλήματα, οπότε φροντίστε να πραγματοποιήσετε σταδιακά οποιαδήποτε προσαρμογή.


Το επίπεδο δραστηριότητας πρέπει να συμβαδίζει με την ηλικία και τα προβλήματα υγείας

Οι σκύλοι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζονται από καρδιαγγειακά προβλήματα, με αποτέλεσμα μειωμένη καρδιακή παροχή. Το επίπεδο της δραστηριότητας πρέπει να ανταποκρίνεται στη μειωμένη λειτουργία της καρδιάς, αλλιώς μπορεί να προκληθούν καρδιακά προβλήματα.

Στους ηλικιωμένους σκύλους συχνά εμφανίζεται οστεοαρθρίτιδα και αρθριτικά. Η κατάσταση επιδεινώνεται αν ο σκύλος είναι υπέρβαρος. Σκεφτείτε να εγκαταστήσετε μια ράμπα αν ο σκύλος σας καταβάλλει υπερβολική προσπάθεια να ανέβει τις σκάλες ή απλώστε χαλί αν χάνει την ισορροπία σε πλακάκια ή ξύλινα δάπεδα. Το κολύμπι είναι εξαιρετική άσκηση για τους σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας με αρθριτικά.


Μειώστε μερίδες και λιπαρά

Οι ανάγκες των ηλικιωμένων σκύλων είναι μειωμένες κατά περίπου 10%-20% σε σύγκριση με τους νεαρότερους σκύλους. Συνιστάται η προσαρμογή των μερίδων για να μην πάρουν βάρος. Η χαμηλότερη σε λιπαρά αλλά εξαιρετικά εύγευστη τροφή είναι μια καλή επιλογή για τους σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς τους ενθαρρύνει να τρώνε, όχι όμως υπερβολικά.

Η τροφή του ηλικιωμένου σκύλου σας θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να υποστηρίζει την υγεία κατά τη γήρανση.


Τακτικές εξετάσεις και φροντίδα

Οι τακτικές εξετάσεις υγείας είναι απαραίτητες προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία αλλά και για την καλύτερη δυνατή φροντίδα του σκύλου σας. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τον σκύλο σας υγιή βουρτσίζοντας τακτικά τα δόντια του, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία πλάκας που οδηγεί σε ουλίτιδα, κάνοντάς τον μπάνιο και φροντίζοντας το τρίχωμά του.


Κάποια συμπτώματα που αποδίδονται στο γήρας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ενδείξεις υποκείμενης ασθένειας. Συνεπώς, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε μεταβολές στην εμφάνιση ή στη συμπεριφορά του σκύλου σας. Θα σας συμβουλεύσει τι να κάνετε.


πηγή: mypet.gr